2.66. wykat, te prosta k jest asymptota ukośna wykresu funkcji f, jeśli: a) f(x)= x^ 2 +5x+2 x , ** 6x – y + 5 = 0 f(x)= 2x^ 2 +6x-3 x-3 ,k.2x-y+4=0 b) c) f(x) = (3x ^ 3)/(8x – x ^ 2) k * 3x + y + 24 = 0 a) f(x)= (2x-1) 3-2 ,k 24x-9y-44=0 x e) f(x) = sqrt(x ^ 2 – 9) , asymptota ukośna prawostronna f(x) = sqrt(x ^ 2 + 3x) , k * 2x + 2y + 3 = 0 – asymptota ukośna lewostronna kx – y = 0

2.66. wykat, te prosta k jest asymptota ukośna wykresu funkcji f, jeśli: a) f(x)= x^ 2 +5x+2 x , ** 6x – y + 5 = 0 f(x)= 2x^ 2 +6x-3 x-3 ,k.2x-y+4=0 b) c) f(x) = (3x ^ 3)/(8x – x ^ 2) k * 3x + y + 24 = 0 a) f(x)= (2x-1) 3-2 ,k 24x-9y-44=0 x e) f(x) = sqrt(x ^ 2 – 9) , asymptota ukośna prawostronna f(x) = sqrt(x ^ 2 + 3x) , k * 2x + 2y + 3 = 0 – asymptota ukośna lewostronna kx – y = 0

Kliknij aby dołączyć do Akademii Matematyki

Dodaj komentarz